Produkty pakowane w folię mają wiele zalet – są wygodne w przechowywaniu, długo zachowują świeżość, a opakowania często można wielokrotnie otwierać i zamykać. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak stosowanie odpowiednich materiałów. Takie wykorzystuje się w Coveris, nowoczesnej fabryce, która specjalizuje się w tworzeniu certyfikowanych worków foliowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Produkty pakowane w folię mają wiele zalet – są wygodne w przechowywaniu, długo zachowują świeżość, a opakowania często można wielokrotnie otwierać i zamykać. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak stosowanie odpowiednich materiałów. Takie wykorzystuje się w Coveris, nowoczesnej fabryce, która specjalizuje się w tworzeniu certyfikowanych worków foliowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Produkcja zaczyna się w dziale graficznym, gdzie projektuje się opakowania. Gotowe projekty trafiają na matryce drukowe montowane z precyzją co do mikropunktu. W mieszalni farb komputerowo dobiera się kolory, a po akceptacji próbki rozpoczyna się nadruk na ośmiokolorowych maszynach pracujących z prędkością do 400 m/min. Każdy etap druku nadzorują kamery inspekcyjne.
Zadrukowana folia trafia następnie do maszyn formujących worki. Dzięki zastosowaniu szybkich zgrzewarek i noży termicznych można wyprodukować nawet 190 tysięcy opakowań w jednej zmianie. W zależności od potrzeb powstają worki z fałdą, otworami, a także folie cięte na mniejsze rozmiary za pomocą bobiniarek.
Wszystkie opakowania produkowane w Coveris trafiają następnie do piekarni i cukierni, skąd – już zapełnione – docierają na sklepowe półki.
Podobne artykuły

Jak wygląda produkcja wzmacniaczy audio Unitra?
cze 02, 2025
Jak powstają domy modułowe?
kw. 07, 2025
Jak powstają nowoczesne oprawy oświetlenia LED?
gru 23, 2024
Dodaj komentarz