Fabryki w Polsce

Jak powstają opakowania foliowe dla branży piekarniczo-cukierniczej?

Produkty pakowane w folię mają wiele zalet – są wygodne w przechowywaniu, długo zachowują świeżość, a opakowania często można wielokrotnie otwierać i zamykać. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak stosowanie odpowiednich materiałów. Takie wykorzystuje się w Coveris, nowoczesnej fabryce, która specjalizuje się w tworzeniu certyfikowanych worków foliowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Produkty pakowane w folię mają wiele zalet – są wygodne w przechowywaniu, długo zachowują świeżość, a opakowania często można wielokrotnie otwierać i zamykać. Warunkiem bezpieczeństwa jest jednak stosowanie odpowiednich materiałów. Takie wykorzystuje się w Coveris, nowoczesnej fabryce, która specjalizuje się w tworzeniu certyfikowanych worków foliowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Produkcja zaczyna się w dziale graficznym, gdzie projektuje się opakowania. Gotowe projekty trafiają na matryce drukowe montowane z precyzją co do mikropunktu. W mieszalni farb komputerowo dobiera się kolory, a po akceptacji próbki rozpoczyna się nadruk na ośmiokolorowych maszynach pracujących z prędkością do 400 m/min. Każdy etap druku nadzorują kamery inspekcyjne.

Zadrukowana folia trafia następnie do maszyn formujących worki. Dzięki zastosowaniu szybkich zgrzewarek i noży termicznych można wyprodukować nawet 190 tysięcy opakowań w jednej zmianie. W zależności od potrzeb powstają worki z fałdą, otworami, a także folie cięte na mniejsze rozmiary za pomocą bobiniarek.

Wszystkie opakowania produkowane w Coveris trafiają następnie do piekarni i cukierni, skąd – już zapełnione – docierają na sklepowe półki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *