Dzisiaj pokażemy jak powstają wyroby z ziaren sezamu. Nasza kamera gościła w Łodzi, w firmie Unitop, która jest producentem sezamków i chałwy. Tradycja firmy sięga 1945 roku, a jej produkty trafiają do ponad czterdziestu krajów na całym świecie.
Najpierw pokażemy jak powstają sezamki Amki TO GO. Zaczniemy od procesu oczyszczania sezamu w separatorze sitowo-wibracyjnym, dowiadując się przy okazji, jakie warunki muszą spełniać ziarna sezamu, by nadawały się do użycia w procesie produkcji. Przyjrzymy się również procesowi prażenia ziaren. Następnie odwiedzimy dział formowania sezamków, przyglądając się, jak po dodaniu do ziaren sezamu pozostałych składników, masa sezamowa – w specjalnych kociołkach – jest mieszana i gotowana, uzyskując odpowiednią konsystencję.
Zobaczymy również jak odbywa się ręczne formowanie dużych sezamkowych plastrów tak, by uzyskały one stosowną grubość. Rzucimy też okiem jak wygląda automatyczne nacinanie plastrów wzdłuż i wszerz, a następnie chłodzenie ich w specjalnym tunelu, gdzie nabierają one odpowiedniej kruchości. A także jak plastry są dzielone na pojedyncze płatki i sortowane. Nasza kamera uchwyciła również proces oblewania Amków TO GO czekoladą, która następnie zastyga w tunelu chłodzącym. Ponadto, w odcinku będzie można zobaczyć jak płatki sezamków sortowane są w pakiety i pakowane do kartonów.
Tradycyjne wyrabianie chałwy
Kolejnym punktem naszej wizyty w Łodzi jest produkcja chałwy. Z filmu dowiemy się z jakich składników jest ona wykonywana w zakładzie firmy Unitop. Zaczniemy od pokazania jak składniki są przygotowywane w specjalnych mieszalnikach. Zobaczymy też jak zmieszane składniki wyrabiane są ręcznie w specjalnych misach, gdzie nabierają odpowiedniej konsystencji. Do tego przyjrzymy się mechanicznemu porcjowaniu wyrobionej masy, a następnie procesowi pakowania bloków chałwy.
Wyroby Unitopu, których produkcji przyjrzała się kamera Fabryk w Polsce, cieszą się popularnością w wielu krajach, chociażby w Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji czy Australii.
Dodaj komentarz