Michał Michalak – właściciel zakładu twierdzi, że zainteresowanie jego produktami było związane z większym zapotrzebowaniem na warzywa myte, paczkowane i sortowane. W najnowszym odcinku programu „Fabryki w Polsce” zobaczycie proces produkcji tych urządzeń, a w tekście przeczytacie – jakie zadanie mogą spełniać poszczególne maszyny?
Bardzo ważną czynnością w procesie przygotowania warzyw do sprzedaży jest ich mycie. Do tego służy m.in. szczotkarka, która poleruje, szczotkuje i ociera produkty. – Proces szczotkowania warzyw odbywa się w obrotowym bębnie zbudowanym z walcowych szczotek wirujących w kierunku przeciwnym niż bęben przy ciągłym natrysku wodą, 75% długości szczotek natryskiwane jest woda pompowaną z wanny maszyny w obiegu zamkniętym, pozostała cześć natryskiwana jest czysta wodą z sieci – czytamy w opisie maszyny na stronie internetowej firmy Michalak.
Firma z województwa świętokrzyskiego produkuje także urządzenia, wykorzystywane do sortowania warzyw. Jednym z nich jest raszlownica – maszyna napełniająca worki siatkowe z wcześniej odważonymi porcjami warzyw. Worek jest odwijany z beli, rozcinany, następnie napełniany. W urządzeniu zamontowany jest wibro-wsyp, przez co warzywa podłużne nie zawieszają się. Po napełnieniu worek zostaje zaszyty.
Z raszlownicą „współpracuje” wagopaczkarka, która odpowiada za automatyczne dozowanie wagi określonych porcji warzyw i zsypywanie ich do wszelkiego typu opakowań (woreczki, skrzynki, kartony itp.). Proces dozowania odbywa się za pomocą jednego lub dwóch przenośników taśmowych, które „wrzucają” warzywa do zbiornika wagi.
Firma Michalak produkuje ok. 1000 maszyn rocznie.
Dodaj komentarz