Produkcja i przetwarzanie żywności wymaga zwrócenia uwagi na wiele aspektów. Fundamentalną sprawą jest precyzja pomiarów temperatury, napełnienia czy ciśnienia w zachodzących procesach. W tym wszystkim pomagają czujniki firmy VEGA. Są w stanie wskazać bardzo dokładne dane z zachowaniem wysokich standardów higieny oraz bezpieczeństwa. Co więcej, sondy pomiarowe pozwalają na liczne oszczędności. Firma może poszczycić się konkretnymi przykładami udanych wdrożeń.
VEGA to producent urządzeń, które służą do pomiarów procesowych – poziomu napełnienia, poziomu granicznego oraz ciśnienia. Firma oferuje czujniki, które doskonale radzą sobie w fabrykach żywności, ale także w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym czy energetycznym.
W portfolio firmy znajdziemy czujniki do ciągłego pomiaru poziomu, sygnalizatory poziomu, czujniki ciśnienia, a także urządzenia i oprogramowanie do integracji z systemami sterowania procesami. Produkty VEGA są stosowane w rozmaitych zakładach, zarówno w trakcie produkcji produktów ciekłych, gęstej masy, jak i materiałów sypkich.

VEGA
Przede wszystkim higiena
Zasady produkcji w niektórych branżach, choćby spożywczej, są bardzo rygorystyczne pod względem czystości. Pracownicy firmy VEGA zwracają baczną uwagę na to, by ich czujniki cechowały się wysokim standardem bezpieczeństwa i higieny. Urządzenia są produkowane z zachowaniem wymagań branży, posiadają odpowiednie certyfikaty. W czujnikach i urządzeniach pomiarowych znajdziemy bezpieczne uszczelki oraz licowane przyłącza technologiczne. W zależności od wersji, obudowa może być całkowicie metalowa i posiadać niewielką chropowatość powierzchni. Dzięki takiej konstrukcji producenci żywności mogą czyścić swoje linie metodą CIP wszystkimi chemikaliami, w bardzo wysokiej temperaturze.
Jednym z urządzeń, które zapewnia nadzwyczajny poziom higieniczny jest sonda radarowa VEGAPULS 6X. Wysokiej jakości materiały są odporne na agresywne środki czyszczące – higieniczna konstrukcja charakteryzuje się brakiem szczelin i martwych przestrzeni, pozostaje szczelna nawet przy czyszczeniu myjką parową.

VEGA
Warto zauważyć, że czujniki VEGA pozwalają na zapewnienie nie tylko wysokich standardów higieny, ale także ciągłości produkcji. Przyłącza oraz adaptery higieniczne można dobrać tak, aby unikąć niepotrzebnych przestojów. Spójna koncepcja umożliwia łatwą integrację czujników w procesie, a potem także konserwację. Zarówno do czujników poziomu, jak i czujników ciśnienia oraz poziomu granicznego można zastosować wspólny system adapterów zgodny z WE 1935/2004, FDA, EHEDG, 3-A. Niezależnie czy chodzi o uszczelnienie metalowe czy uszczelkę typu O-ring, czujniki VEGA pasują do wszystkich standardowych przyłączy higienicznych.
Odporność, precyzja i rozwiązania sieciowe
Kolejną ważną cechą czujników firmy VEGA jest odporność. Podczas czyszczenia CIP do rurociągów pompowane są różne ciecze, w tym zasady i kwasy, które niejednokrotnie przetwarza się w ekstremalnie wysokich temperaturach. Czujniki VEGA są odporne na ich działanie, co zapewnia bezproblemowe czyszczenie instalacji
W każdej gałęzi przemysłu, a szczególnie w przemyśle spożywczym od czujników mierzących poziom i ciśnienie wymaga się jak największej dokładności. Czujniki firmy VEGA są w stanie wykryć nawet najmniejsze zmiany zarówno w standardowych, jak i wymagających warunkach procesu, w różnych typach zbiorników i instalacji, niezależnie od konstrukcji czy elementów wewnętrznych takich, jak mieszadła czy wężownice grzejne.
Dzięki technologii IO-Link czujniki łatwo zintegrują się z systemem.
Firma VEGA stawia również na rozwiązania sieciowe, co ma istotny wpływ na zwiększenie wydajności, ale także poziomu bezpieczeństwa linii produkcyjnych. Technologia zastosowana w czujnikach umożliwia parametryzację, wyświetlanie i diagnostykę danych nawet z odległości 50 metrów. Operator może nadzorować linię za pomocą aplikacji VEGA Tools, korzystając ze smartfona lub tabletu.
Czujniki pomagają w produkcji włoskiego sosu
Teoria teorią, dlatego dowiedzmy się, jak wyglądało wdrożenie produktów VEGA na konkretnym przykładzie.
Włoska firma SICA to ceniony producent doskonałego sosu pomidorowego. Każdego roku w firmie przetwarza się około 100 tysięcy ton świeżych pomidorów. Nie trzeba tłumaczyć, jak bardzo ważną rolę w procesie produkcji sosu odgrywa np. odpowiednia temperatura. Jeszcze kilka lat temu w firmie stosowano czujniki ultradźwiękowe oraz przetworniki z metalową celą pomiarową. Czujniki często ulegały awariom i nie radziły sobie z warunkami procesu. Odpowiedni pomiar w trakcie przetwarzania pomidorów to duże wyzwanie – problemem jest wilgoć, para, oblepienie, turbulencje, a przede wszystkim to, że pomidory są kwaśne i ścierne.
Siedem lat temu w firmie SICA postanowiono skorzystać z czujników firmy VEGA. Producent włoskiego sosu pomidorowego nie kryje zadowolenia z wdrożenia tej technologii. Urządzenia VEGA są nie tylko odporne na działanie cieczy i kwasów, ale potrafią też działać cyklicznie.

Czujniki VEGA
W zakładzie SICA szczególnie dobrze sprawdza się czujnik VEGABAR 82, który jest odporny na temperaturę wyższą niż 150 stopni Celsjusza oraz przeciążenia. Duże znaczenie ma tutaj ceramiczna cela pomiarowa , która jest stabilna w nawet najtrudniejszych warunkach.
Podczas produkcji sosu pomidorowego stosuje się również czujniki VEGABAR 80 do elektronicznego pomiaru różnicy ciśnień. W koncentratorze sprawdzany jest tzw. poziom Brix, który jest kluczowy dla optymalnej produkcji koncentratu pomidorowego. Wartość ta wskazuje proporcję substancji stałych zawartych w cieczy. W tym procesie ciecz, z której otrzymuje się koncentrat krąży w spiralnej rurze. Płynną zawartość ekstrahuje się poprzez odparowanie w specjalnej komorze. Elektroniczny pomiar różnicy ciśnień zapewnia tutaj dokładny pomiar gęstości. To rozwiązanie pomiarowe zapewnia wiarygodną zmierzoną wartość, nawet jeśli dwa punkty pomiarowe są od siebie oddalone – poprzednie rozwiązania pomiarowe wykorzystujące klasyczną metodę różnicy ciśnień nie zawsze zapewniały prawidłowe odczyty. W SICA z sukcesem przetestowano także działanie sygnalizatorów poziomu VEGAPOINT jako zabezpieczenie przed przepełnieniem i w przyszłości planuje się zastosowanie tego rozwiązania w zakładzie.
—
Czujniki VEGA gwarantują precyzję pomiaru, tak ważną w wielu branżach. To także pewność, że konstrukcja urządzeń zapewni odpowiednie standardy higieny oraz będzie odporna na działanie wielu czynników. Z kolei dzięki zastosowaniu rozwiązań sieciowych nadzór nad pomiarem może odbywać się zdalnie, co ma wpływ na bezpieczeństwo pracowników, ale także lepszą wydajność linii produkcyjnych.
Więcej rozwiązań pomiarowych VEGA dedykowanych dla przemysłu spożywczego znajdziesz na stronie: https://www.vega.com/pl-pl/przemysl/przemysl-spozywczy
Podobne artykuły

Polskie smaki w Phenix Food Wholesale Hub w Bankoku
wrz 24, 2024
Jak powstaje „Kropla Beskidu”?[VIDEO]
mar 24, 2024
Dodaj komentarz