Fabryki w Polsce

Perfumiarz to artysta. Jak powstają aromaty spożywcze i kompozycje smakowe? 

Polska firma Pollena-Aroma może poszczycić się w pełni zautomatyzowaną, jedną z najnowocześniejszych w Europie  instalacji. Pracownicy przedsiębiorstwa od przeszło 60 lat wytwarzają kompozycje zapachowe i aromaty, które trafiają do różnych branż przemysłu spożywczego i kosmetycznego.  

 

Dlaczego Pollena-Aroma? Jest to związane z historią firmy. Pod koniec 1955 roku powstało przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą Warszawska Fabryka Syntetyków Zapachowych, choć znano ją bardziej jako „Aroma”. Fabryka, która powstała z inicjatywy dwóch profesorów – Kuleszy i Daniewskiego, miała zaopatrywać cały polski przemysł w zapachy i aromaty. Warto jednak dodać, że dzięki kadrom i odpowiedniemu rozwojowi produkcji substancje zapachowe były także eksportowane poza Polskę.  

Pod koniec lat 60-tych przedsiębiorstwo znalazło się w grupie Zjednoczenia Pollena.  

Od 1991 roku Pollena-Aroma to prywatna firma, należąca do polskich właścicieli. Do ważniejszych momentów w historii przedsiębiorstwa trzeba także zaliczyć rok 2010, kiedy to podjęto decyzję o budowie nowoczesnego zakładu produkcyjnego w Nowym Dworze Mazowieckim.  

W programie pokazaliśmy powstawanie dwóch istotnych produktów Pollena-Aroma, czyli kompozycji zapachowych i aromatów spożywczych. – Nasze kompozycje muszą charakteryzować się „harmonią”. Nasz najmocniejszy atut to perfumiarze – twórcy kompozycji zapachowych. Mamy najlepszych w Polsce a ci, którzy pracują u naszych szanownych konkurentów, to nasi uczniowie  chwali się firma na swojej stronie internetowej. Kompozycje są dostarczane do różnorodnych grup wyrobów: perfum, dezodorantów, proszków do prania, mydła w kostce, spryskiwaczy samochodowych, ale także świec parafinowych.  

Z aromatami spożywczymi spotykamy się na co dzień. Powstają w oparciu o składniki naturalne jak np. olejki eteryczne czy ekstrakty roślinne.  Tworzenie aromatów spożywczych to sztuka równie trudna jak tworzenie zapachów. Choć liczba składników jest mniejsza, aromat musi spełniać bardzo wielostronne wymagania. Ponieważ jest kombinacją zapachu i smaku wymaga od twórcy wiedzy o działaniu obu tych bodźców na zmysły człowieka  informuje Pollena-Aroma. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *