Tak wygląda śluza ochronna zaprojektowana przez naukowców Politechniki Wrocławskiej. Fot. pwr.edu.pl

Tak wygląda śluza ochronna zaprojektowana przez naukowców Politechniki Wrocławskiej. Fot. pwr.edu.pl

Technologie

Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej stworzyli specjalne śluzy ochronne

Do skutecznej izolacji osób z COVID-19 w szpitalach potrzebna jest odpowiednia śluza ochronna. W czasie pandemii często liczy się każda godzina, dlatego ważna jest możliwość szybkiego montażu śluzy. Takie rozwiązanie udało się opracować naukowcom z Wydziału Mechanicznego Politechniki Wrocławskiej.

Tak wygląda śluza ochronna zaprojektowana przez naukowców Politechniki Wrocławskiej. Fot. pwr.edu.pl

Tak wygląda śluza ochronna zaprojektowana przez naukowców Politechniki Wrocławskiej. Fot. pwr.edu.pl

Celem badaczy z Wrocławia było stworzenie śluzy, która stanowiłaby lepszą ochronę (niż np. kurtyny paskowe) oraz byłaby łatwa w montażu.

– Zdecydowaliśmy się na konstrukcję z popularnych w przemyśle aluminiowych profili rowkowych zabudowaną ścianami z poliwęglanu komorowego przy użyciu taśmy dwustronnej – dedykowanej do łączenia tego typu materiałów – tłumaczy dr inż. Gustaw Sierzputowski z Katedry Inżynierii Pojazdów na Wydziale Mechanicznym PWr. – Wszystkie te elementy są bardzo łatwo i szybko dostępne, a sposób ich łączenia umożliwia dopasowanie do nierównych ścian i podłogi – dodaje.

Montaż konstrukcji to jedynie kilka godzin, a do utworzenia śluzy potrzebne są dwa klucze imbusowe oraz nożyk do tapet.

Wysoka skuteczność

Warto podkreślić, że prosty i szybki montaż nie oznacza niskiej efektywności. Analizą skuteczności śluzy zajmowała się Justyna Molska z Katedry Inżynierii Pojazdów. Molska rozpylała bioaerozol testowy, jednocześnie sprawdzając redukcję liczby bakterii na poszczególnych etapach przechodzenia przez śluzę oraz poza pomieszczeniem.

– Rozwiązanie w Legnicy wykazało redukcję bioaerozolu testowego o ponad 87%, a przy braku śluzy, redukcja ta wynosiła zaledwie niecałe 12% – zaznacza naukowiec Politechniki Wrocławskiej.

Nowa śluza została zamontowana w szpitalach w Legnicy oraz w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *