Z pojęciem szoku możemy się spotkać przy różnych sytuacjach. Z jednej strony tym terminem określamy reakcję psychiczną powstałą na skutek gwałtownych stanów emocjonalnych. Niemniej „szok” to także silny oddźwięk rynku ekonomicznego na dane zjawisko. Co ciekawe, to pojęcie może być także stosowane w przemyśle.
Komora szokowa to urządzenie, którego celem jest szybkie schłodzenie produktów bezpośrednio po ich obróbce termicznej. Z urządzenia korzystają bardzo często producenci branży spożywczej. Komora nie tylko zapobiega dostawaniu się wirusów i bakterii do żywności, ale także pozwala na zachowanie koloru, smaku i odpowiedniej wilgotności w produkcie.
Z komory szokowej korzystają, np. pracownicy firmy Damak, gdzie produkowany jest kebab. Surowy produkt trafia do komory szokowej, gdzie przez 24 godziny jest mrożony w temperaturze -40 stopni Celsjusza. Więcej o procesie możecie dowiedzieć się z odcinka programu „Fabryki w Polsce”, który nagraliśmy w tym zakładzie.
Nie tylko żywność
Warto jednak zauważyć, że komory szokowa jest także wykorzystywana przez przedstawicieli innych branż przemysłowych. Urządzenie może być potrzebne, np. przedstawicielom sektora motoryzacyjnego, lotniczego czy elektronicznego.
Komora szokowa wpływa nie tylko na zachowanie właściwości produktu, ale także pozwala na większą oszczędność czasu przy produkcji wyrobu czy na zredukowanie miejsc w magazynie.
Oprócz standardowych części urządzenia (obudowa, ściany wewnętrzne) w komorze można także zamontować inne elementy, które ułatwią pracę. W niektórych komorach szokowych znajdują się, np. sondy pomiaru temperatury, systemy osuszania powietrza, systemy przedmuchu suchym azotem czy w zewnętrzne tacki na skropliny.
Cena urządzenia oscyluje wokół 40-60 tys. zł.
Dodaj komentarz