Aktualności

Słownik przemysłowy #39: Brzeczka piwna

Przygotowanie piwa to nie taka prosta sprawa. Zanim otrzymamy gotowy produkt w kadzi filtracyjnej, tankach czy śrutowniku zachodzą istotne procesy, nad którymi czuwają piwowarzy. Jednym z półproduktów, który powstaje przy produkcji piwa jest brzeczka. Czy wiecie, co to takiego?

Brzeczka (można też stosować termin „syta”) to roztwór wodny, który powstaje w wyniku ekstrakcji słodu, chmielu i wody. Do cieczy mogą być dodane także inne składniki, np. cukier czy miód.

W następnym kroku brzeczka jest odwirowywana (od płynu oddzielane są chmieliny i białka) oraz schładzana. Kolejny krok to dodanie drożdży, w wyniku czego cukier „rozkłada się” na alkohol i dwutlenek węgla. Taki produkt jest gotowy do przeprowadzenia procesu fermentacji.

O wszystkich istotnych kwestiach związanych z produkcją piwa, dowiecie się z odcinka programu „Fabryki w Polsce”. W fabryce firmy Pinta nagraliśmy dla Was produkcję słynnego piwa „Atak Chmielu”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Fabryki w Polsce