Dwa herbatniki z kremem czekoladowym w środku. Tak wygląda struktura znanych ciastek HIT. Aby dowiedzieć się czegoś więcej o procesie produkcji HIT-ów, pojechaliśmy do podkrakowskiej Skawiny. Ciastka, które tu powstają, trafiają następnie na cały świat.
W najnowszym odcinku programu „Fabryki w Polsce” gościmy w fabryce firmy Bahlsen. To międzynarodowy producent słodkich wypieków. Firma jest znana z różnych, popularnych w Polsce, marek słodyczy, jak Leigniz, Krakuski czy HIT. W naszym programie skupimy się na produkcji tych ostatnich.
Nasze zwiedzanie fabryki Bahlsen zaczniemy od procesu tworzenia herbatnika – mieszania, leżakowania i walcowania ciasta. Dzięki naszemu programowi dowiecie się, w jaki sposób powstaje specyficznie krucha struktura herbatnika.
W dalszej części pokażemy Wam wycinanie oryginalnego kształtu herbatnika oraz zaznajomimy Was z procesem glazurowania.
Fabryka w Skawinie jest wyposażona w najnowsze technologie. Oglądając program „Fabryki w Polsce”, przekonacie się, w jaki sposób kamery czuwają nad prawidłowym procesem powstawania HIT-owego ciastka. Opowiemy także o zadaniach kontrolera, który musi zwrócić uwagę na poszczególne elementy herbatnika.
Oczywiście w programie zobaczycie także powstawanie kremu czekoladowego, który znajduje się pomiędzy dwoma herbatnikami. Czeka na Was także „montaż” całego ciastka.
Z jakich składników powstaje herbatnik HIT-a, a jakie produkty znajdują się w kremie czekoladowym? Za co w fabryce Bahlsen odpowiada matryca? Na czym polega system kolczatek? Wszystkiego o produkcji HIT-ów dowiecie się z najnowszego odcinka programu „Fabryki w Polsce”!
Dodaj komentarz