Technologie

Technologia nowoczesnej stolarni

Nesting  to proces, polegający na rozdzieleniu i obróbce materiałów przy użyciu narzędzi frezarskich. Jest to jedna z najnowszych, w pełni zautomatyzowanych technologii. Jednak nadal w wielu stolarniach stosowane są tradycyjne metody cięcia, wiercenia czy frezowania.

Nested Based Manufacturing – bo tak brzmi pełna nazwa tego, co nazywamy nestingiem – zapewnia optymalizację procesu obróbczego. Dzięki użyciu maszyny następuje znaczna redukcja etapów produkcyjnych. Jedno urządzenie wykonuje wszystkie potrzebne procesy, a do jego obsługi potrzeba tylko jednego operatora. Zmniejszają się także koszty energii, a automatyczny system powoduje obniżenie ilości powstających odpadów. Według szacunków ekspertów jest to rozwiązanie tańsze od funkcjonowania klasycznej stolarni.

Jedno z urządzeń do nestingu to propozycja firmy Seron ze Stalowej Woli. Technologia tego zakładu –  Centrum Obróbcze CNC Pronest otrzymał Złoty Medal na trwających obecnie Międzynarodowych Targach Drema w Poznaniu.
Pronest przeznaczony jest do wykorzystania w przemyśle meblarskim, przede wszystkim do obróbki mebli skrzyniowych i tapicerowych. Po umieszczeniu całej palety płyt w podajniku urządzenia, odpowiednio skonfigurowany system pneumatyczny pobiera ją i przenosi na stół roboczy, gdzie rozpoczyna się właściwa obróbka materiału – wycinanie, frezowanie lub wiercenie. Warto także podkreślić, że w trakcie procesu, automatyczny system odciągowy pobiera pozostałości pyłu. Po wykonaniu obróbki, system przenosi płytę do odbiornika i automatycznie pobiera kolejny materiał.

Podstawowe atuty maszyny to pełna automatyzacja i odpowiednia konfiguracja funkcjonowania. Dzieje się tak, w wyniku działania intuicyjnego oprogramowania oraz systemu podawczo – odbiorczego Pronest. Istotne elementy automatyzujące produkcję to także elektrowrzeciono główne (o mocy 15 kW), rewolwerowy magazyn narzędzi czy 9 głowic wiertarskich. Co więcej, do jej obsługi potrzeba tylko jednego operatora, a urządzenie jest proste i intuicyjne w obsłudze.

 

fot. seron.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *