Smak dzieciństwa każdego z nas jest uzależniony od pierwszych cyferek naszego numeru pesel. Lata 70-te to chleb ze śmietaną i cukrem, 80-te to być może smak legendarnej gumy Turbo. W latach 90-tych powstało wiele firm, które dostarczyły nowych produktów i nowych smaków. W oku naszej kamery przegląda się tym razem producent kultowych Paluszków Beskidzkich.
Fabryka paluszków i przekąsek Aksam powstała w 1993 roku w Osieku. Głównym produktem wytwarzanym w fabryce od początku działalności są słone paluszki. Na przestrzeni lat produkcję systematycznie poszerzano.
W chwili obecnej, poza gęstą siatką dystrybucji krajowej, firma eksportuje przekąski na rynki zagraniczne: głównie wschodni, angielski, niemiecki, Ameryki Północnej oraz RPA. Każdego roku eksport produktów małopolskiej fabryki odnotowuje kilkudziesięcioprocentowe wzrosty. W jaki sposób wytwarzane są popularne łakocie? Zapraszamy do obejrzenia odcinka.
B.S.
Podobne artykuły

Jak powstają rozsady pomidorów? [VIDEO]
Sty 04, 2021
Słownik przemysłowy #57: Trybowanie
Gru 29, 2020
Jak powstają bloczki silikatowe? [VIDEO]
Gru 08, 2020
Dodaj komentarz