Podwaliny firmy to tak naprawdę druga połowa XIX wieku, kiedy powstała Wrocławska Spółdzielnia Konsumencka. To ona stworzyła zalążki funkcjonowania piekarni Mamut, będącej przez wiele lat największym w Europie producentów pieczywa, sucharów i makaronu. Swoją nazwę firma zawdzięcza ogromnym, tzw. mamucim piecom, w których wypiekano chleb.
Jeszcze kilkanaście lat temu Mamut produkował niewiele artykułów trwałych. Dziś jest jednym z największych na Dolnym Śląsku producentów wyrobów piekarsko- ciastkarskich, produkujących m.in. sucharki, biszkopty, groszek ptysiowy, bułkę tartą, grzanki, ciastka biszkoptowe.
Odwiedziliśmy piekarnię Mamut, żeby zobaczyć, w jaki sposób produkowane są sucharki.
źródło: mamut.pl i radaosiedlaolbin.wroclaw.pl, dolny-slask.org.pl
Podobne artykuły

Jak powstają wafle tortowe? [VIDEO]
wrz 18, 2023
Brytyjczycy budują fabrykę w Ząbkowicach Śląskich
wrz 02, 2023
Jak powstają parówki i schabiki dla dzieci? [VIDEO]
sie 30, 2023
Słownik przemysłowy #102: Kęs
cze 14, 2023
Dodaj komentarz