Fabryki w Polsce

Jak przygotować sucharki? Odwiedziliśmy piekarnię Mamut we Wrocławiu

Podwaliny firmy to tak naprawdę druga połowa XIX wieku, kiedy powstała Wrocławska Spółdzielnia Konsumencka. To ona stworzyła zalążki funkcjonowania piekarni Mamut, będącej przez wiele lat największym w Europie producentów pieczywa, sucharów i makaronu. Swoją nazwę firma zawdzięcza ogromnym, tzw. mamucim piecom, w których wypiekano chleb.

Jeszcze kilkanaście lat temu Mamut produkował niewiele artykułów trwałych. Dziś jest jednym z największych na Dolnym Śląsku producentów wyrobów piekarsko- ciastkarskich, produkujących m.in. sucharki, biszkopty, groszek ptysiowy, bułkę tartą, grzanki, ciastka biszkoptowe.

Odwiedziliśmy piekarnię Mamut, żeby zobaczyć, w jaki sposób produkowane są sucharki.

źródło: mamut.pl i radaosiedlaolbin.wroclaw.pl, dolny-slask.org.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *