Podwaliny firmy to tak naprawdę druga połowa XIX wieku, kiedy powstała Wrocławska Spółdzielnia Konsumencka. To ona stworzyła zalążki funkcjonowania piekarni Mamut, będącej przez wiele lat największym w Europie producentów pieczywa, sucharów i makaronu. Swoją nazwę firma zawdzięcza ogromnym, tzw. mamucim piecom, w których wypiekano chleb.
Jeszcze kilkanaście lat temu Mamut produkował niewiele artykułów trwałych. Dziś jest jednym z największych na Dolnym Śląsku producentów wyrobów piekarsko- ciastkarskich, produkujących m.in. sucharki, biszkopty, groszek ptysiowy, bułkę tartą, grzanki, ciastka biszkoptowe.
Odwiedziliśmy piekarnię Mamut, żeby zobaczyć, w jaki sposób produkowane są sucharki.
źródło: mamut.pl i radaosiedlaolbin.wroclaw.pl, dolny-slask.org.pl
Podobne artykuły
![pożar AKSAM](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/07/AKSAM-480x360.jpg)
Pożar w Zakładzie Produkcyjnym AKSAM w Malcu
lip 16, 2024![Aira](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/07/obraz_2024-07-08_142705070-480x360.png)
Aira inwestuje 1,27 miliarda złotych w Polsce
lip 09, 2024![Jak powstaje linia do galwanizacji? Fabryka GALKOR](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/07/GALKOR-480x360.jpg)
Dodaj komentarz