W opolskiej fabryce, firma Nutricia (grupa Danone) produkuje żywność dla dzieci i niemowląt. Za kilka miesięcy zostaną tu zastosowane nowe technologie produkcji, które mają poszerzyć dotychczasowe portfolio spółki. Danone zapewnia, że decyzja o inwestycji w opolskiej fabryce to konsekwencja dobrych wyników zakładu. W ciągu ostatnich 4 lat dwukrotnie zwiększyła się tu produkcja, powstały także dwa nowe wydziały produkcyjne. – Fabryka w Opolu cieszy się bardzo dobrą opinią zarówno jeśli chodzi o zaangażowanie pracowników, jak i o jakość produkowanych tam wyrobów – informują Portal Fabryki w Polsce przedstawiciele grupy, do której należy Nutricia.
Na nowej linii produkcyjnej będą powstawać przeciery owocowe i owocowo-jogurtowe w wygodnych dla klientów opakowaniach. Otrzymaliśmy informację, dlaczego zdecydowano się na nową inwestycję: – Budowa innowacyjnej linii produkcyjnej to odpowiedź na potrzeby konsumentów, coraz chętniej sięgających po produkty w wygodnych opakowaniach przeznaczone dla najmłodszych, które znakomicie sprawdzają się również poza domem – informują przedstawiciele Danone. Produkty wytworzone w nowym wydziale opolskiej fabryki trafią głównie na rynki europejskie oraz do Stanów Zjednoczonych.
Nutricia zapewnia, że nowa linia produkcyjna ma być wyposażona w nowoczesne urządzenia. Inwestycja będzie kosztować firmę 4 miliony euro.
Fabryka w Opolu zatrudnia obecnie 770 pracowników. Po uruchomieniu nowej linii produkcyjnej ta liczba się zwiększy o kolejnych 70 etatów. Firma poinformowała, że będą poszukiwani operatorzy zautomatyzowanych linii produkcyjnych oraz automatycy. – Nowoczesna technologia produkcji oraz szereg atrakcyjnych benefitów pracowniczych to również czynniki, które stanowią o atrakcyjności tej pracy oraz pozwalają na nieustanny rozwój polskiej fabryki – zapewnia firma Danone.
W 2018 roku w zakładzie produkcyjnym Nutricii wytworzono 101 ton produktów żywnościowych dla niemowląt i dzieci. Najbardziej popularnym produktem jest mleko modyfikowane, którego w Opolu wyprodukowano 300 mln sztuk. Wytwarzane są tu również kaszki, deserki i inne posiłki w słoikach. Większość produktów, wyprodukowanych w opolskim zakładzie trafia na eksport (do 84 państw świata), natomiast 17% wyrobów jest przeznaczonych na rynek polski.
– Dostarczamy bezpieczne i odpowiedniej jakości produkty, które są dopasowane do wyjątkowych wymagań młodych organizmów. Cieszymy się, że konsumenci sięgają po nasze produkty, w tym po przeciery owocowe w wygodnych opakowaniach, które świetnie sprawdzają się także poza domem. Stąd decyzja o uruchomieniu własnej produkcji. Dzięki temu możemy wspierać kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u najmłodszych Polaków – tłumaczy dla Portalu Fabryki w Polsce Andrzej Drosik, dyrektor NUTRICIA w Opolu.
Nowy wydział będzie gotowy w lipcu tego roku. Natomiast w styczniu 2020 r. trafią na rynek pierwsze produkty, wytworzone w Opolu. Budowę nowej linii produkcyjnej przeprowadzi firma Baumar.
Dodaj komentarz