Fabryki w Polsce

Jak produkowany jest syrop glukozowy?

 Zastanawialiście się czym jest syrop glukozowy i w jaki sposób jest produkowany? Odwiedziliśmy zakład firmy Cargill w Bielanach Wrocławskich, żeby przekonać się, jak powstaje ten produkt.

Historia firmy zaczęła się w 1865 roku, kiedy William Wallace Cargill kupił magazyn zboża w Conover w stanie Iowa, na końcu linii kolejowej McGregor and Western Railroad. Przez lata firma zajmowała się handlem zbożem, a także obrotem węglem, mąką, paszami, drewnem i nasionami. Inwestowała w linie kolejowe, grunty, systemy nawadniania i gospodarstwa rolne.

Stopniowo firma rozszerzała teren swojej działalności na cały obszar zachodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych, a w latach 30-tych XX wieku zaczęła się przymierzać do ekspansji globalnej. Plany pokrzyżował kryzys ekonomiczny i II wojna światowa. Jednak w latach 50-tych firma zaczęła podbijać rynki zagraniczne.

Dziś Cargill to międzynarodowy koncern, zatrudniający 155 tys. pracowników w 70 krajach na świecie. Firma działa m.in. w takich obszarach, jak żywienie zwierząt, produkcja syropów skrobiowych, glutenu oraz alkoholu etylowego. Zajmuje się handlem zbożami, śrutami i roślinami oleistymi.

 

B.S.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *