Był maj 1913 roku. Jeszcze bez Polski na europejskiej mapie. Tymczasem na Lubelszczyźnie – w Krasnymstawie kilkudziesięciu rolników postanowiło założyć mleczarską spółdzielnię. Przedsięwzięciu patronował ks. Kazimierz Sitkowski. Spółdzielcy posiadali ok. 250 krów, a w produkcji wyrobów pomagały im takie narzędzia jak maselnica czy wirówka. Dzisiaj krasnystawski zakład jest w pełni zautomatyzowany, a nowoczesne maszyny przetwarzają tu rocznie 160 milionów litrów mleka. Jesteście ciekawi jak wygląda produkcja jogurtu owocowego i słynnego serka wiejskiego? Zobaczcie najnowszy odcinek „Fabryk w Polsce”!
106-letnia spółdzielnia mleczarska w Krasnymstawie może poszczycić się ciekawą historią.
Produkcji nie zahamowała tu nawet II wojna światowa. W Polsce „ludowej” utworzono Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie. Taką nazwę zakład ma zresztą do dzisiaj.
W latach 70. podjęto ważną decyzję dla spółdzielni. Uruchomiono tu nowoczesną proszkownię. Dzięki temu data ważności wyrobów mleczarskich uległa zdecydowanemu wydłużeniu. Produkty można było eksportować. Dzisiaj trafiają one do sklepów w całej Polsce, ale także do wielu miejsc poza naszymi granicami – również poza Stary Kontynent.
Lata 80. to dalszy rozwój zakładu na Lubelszczyźnie. Wybudowano tu linię do produkcji śmietanki, twarogów i masła. A kilkanaście lat później – już w ramach nowego ustroju utworzono technologię produkcyjną serka wiejskiego i serów twarogowych.
Okres transformacji to niełatwy czas dla spółdzielni mleczarskich. Wiele z nich nie wytrzymało konkurencji na rynku i musiało zamknąć swoją działalność. OSM Krasnystaw przetrwał. Prezes spółdzielni Tadeusz Badach – który pełni swoją funkcję nieprzerwanie od 42 lat – zapewnia, że popularność produktów spółdzielni bierze się z odpowiednich dostawców mleka. To profesjonaliści – laureaci wielu nagród za najlepszą jakość.
Ważnym momentem dla zakładu produkcyjnego z Krasnegostawu było połączenie z OSM Lublin oraz zamojską spółdzielnią mleczarską. Dzisiaj śmiało możemy zaliczyć krasnystawską fabrykę do pierwszej dziesiątki w polskiej branży mleczarskiej.
Jakie produkty są wytwarzane w spółdzielni? Ważnym elementem produkcji są wytwory galanterii mlecznej: jogurty owocowe, serki wiejskie, serki z dodatkiem owoców, twarogi czy maślanki. Proces powstawania niektórych z tych produktów pokazaliśmy w programie. Ponadto pracownicy OSM Krasnystaw zajmują się także produkcją masła, kefirów, mleka i śmietany.
Zakład produkcyjny w Krasnymstawie zatrudnia 600 osób. Spółdzielnia współpracuje z ponad tysiącem dostawców mleka.
Podobne artykuły

Jak powstają jogurty roślinne, czyli wegangurty?
paź 07, 2024
Jak powstają profile stalowe?
wrz 02, 2024
Polska inwestuje w nowoczesne technologie militarne
sie 20, 2024
Dodaj komentarz