Fabryki w Polsce

Przebojowe warzywa Bonduelle. Jak przebiega produkcja mrożonej fasolki?

Tym razem kamera programu „Fabryki w Polsce” zawędrowała do podtoruńskiego Gniewkowa. Mieści się tu fabryka znanego koncernu Bonduelle. Czy pamiętacie słynną piosenkę z reklamy tej firmy? Zobaczmy, co się dzieje z przebojowymi warzywami Bonduelle zanim trafią na nasze stoły.

Fot. Bonduelle

Fot. Bonduelle

Bonduelle to marka funkcjonująca od ponad 150 lat. W 1862 roku Louis Bonduelle oraz Louis Lesaffre-Roussel postanowili założyć destylarnię alkoholu zbożowego i ginu. Tak zaczęła się historia marki, którą dzisiaj znamy zupełnie z innych produktów.

Firma jest jednym z największych na świecie przetwórców warzyw – kukurydzy, grochu oraz fasoli. To właśnie proces powstawania mrożonej fasoli możecie zobaczyć w naszym programie.

Od pola do linii pakującej

Nasz odcinek rozpoczyna się od wizyty w gospodarstwach, gdzie rośnie zielona fasola szparagowa. Następnie przeniesiemy się z pola do zakładu w Gniewkowie. Po procesie ważenia i badania, zobaczycie halę produkcyjną. Tu fasolkę czeka wizyta na linii oczyszczania, a następnie kąpiel. Czy wiecie, do czego w fabryce Bonduelle wykorzystywana jest obkońcowywarka? Co to jest blanszownik? Tego dowiecie się z naszego programu 😊

Zobaczycie również krojenie, sortowanie oraz obróbkę termiczną fasolki. Naszą wizytę zakończymy na linii pakującej. Mrożona fasolka jest rozwożona do sklepów w całej Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *