Tym razem kamera programu „Fabryki w Polsce” zawędrowała do podtoruńskiego Gniewkowa. Mieści się tu fabryka znanego koncernu Bonduelle. Czy pamiętacie słynną piosenkę z reklamy tej firmy? Zobaczmy, co się dzieje z przebojowymi warzywami Bonduelle zanim trafią na nasze stoły.
![Fot. Bonduelle](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_300,h_225/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2021/11/244421710_4341597312593002_2248904910929793011_n-300x225.jpg)
Fot. Bonduelle
Bonduelle to marka funkcjonująca od ponad 150 lat. W 1862 roku Louis Bonduelle oraz Louis Lesaffre-Roussel postanowili założyć destylarnię alkoholu zbożowego i ginu. Tak zaczęła się historia marki, którą dzisiaj znamy zupełnie z innych produktów.
Firma jest jednym z największych na świecie przetwórców warzyw – kukurydzy, grochu oraz fasoli. To właśnie proces powstawania mrożonej fasoli możecie zobaczyć w naszym programie.
Od pola do linii pakującej
Nasz odcinek rozpoczyna się od wizyty w gospodarstwach, gdzie rośnie zielona fasola szparagowa. Następnie przeniesiemy się z pola do zakładu w Gniewkowie. Po procesie ważenia i badania, zobaczycie halę produkcyjną. Tu fasolkę czeka wizyta na linii oczyszczania, a następnie kąpiel. Czy wiecie, do czego w fabryce Bonduelle wykorzystywana jest obkońcowywarka? Co to jest blanszownik? Tego dowiecie się z naszego programu 😊
Zobaczycie również krojenie, sortowanie oraz obróbkę termiczną fasolki. Naszą wizytę zakończymy na linii pakującej. Mrożona fasolka jest rozwożona do sklepów w całej Polsce.
Podobne artykuły
![Blanszowanie domowymi metodami . Fot. Wikipedia, CC BY 2.0](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2021/11/1280px-Shock_blanched_vegetables_in_cold_water_1041479893-480x360.jpg)
Dodaj komentarz