Blanszowanie to proces polegający na obróbce termicznej warzyw i owoców. Najpierw produkty są zanurzane na krótki okres we wrzątku, a następnie zostają schładzane. Choć tę czynność można wykonywać domowymi sposobami, to w przemyśle spożywczym blanszowaniem zajmuje się specjalna maszyna.
![Blanszowanie domowymi metodami . Fot. Wikipedia, CC BY 2.0](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_300,h_199/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2021/11/1280px-Shock_blanched_vegetables_in_cold_water_1041479893-300x199.jpg)
Blanszowanie domowymi metodami . Fot. Wikipedia, CC BY 2.0
Najbardziej popularnym blanszownikiem jest ten taśmowy. Na specjalnej taśmie równomiernie rozkłada się warzywa i owoce. Mogą trafić tu rozmaite produkty, jak np. burak, ziemniak, papryka, groszek czy marchewka. Następnie taśma wraz z warzywami i owocami przesuwa się z odpowiednią prędkością. Podczas „podróży” jeden z natrysków polewa produkty gorącą wodą, a drugi prysznic, w dalszej części biegu taśmy, je schładza.
W niektórych fabrykach spotkamy także blanszownik ślimakowy. W tym przypadku warzywa umieszczane są w koszu zasypowym, skąd wpadają do ślimaka blanszującego. W tym miejscu produkty znajdują się przez kilkanaście sekund w gorącej wodzie, a następnie przesyłane są do elementu chłodzącego.
Po co blanszować?
Dzięki blanszowaniu producent otrzymuje umyty produkt, wolny od gazów z komórek. Co więcej, stosując proces blanszowania, otrzymujemy warzywa o lepszej strukturze żywności. Umożliwiamy im również zachowanie naturalnego koloru.
Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda stosowanie blanszownika w warunkach przemysłowych, to zobaczcie jeden z odcinków programu „Fabryki w Polsce”. W zakładzie filmy Bonduelle na tym urządzeniu przygotowywana jest m.in. mrożona fasolka.
Podobne artykuły
![Jak powstaje Kropla Beskidu?](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/03/Zrzut-ekranu-2024-03-25-o-08.50.50-480x360.png)
Jak powstaje „Kropla Beskidu”?[VIDEO]
mar 24, 2024![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/01/25d0653d-7114-4b6c-a2db-bb633b1ccb7b-480x360.jpg)
Jak powstają opakowania na cukierki? [VIDEO]
sty 08, 2024![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2023/12/386647562_657624809805447_2728484345533868853_n-min-480x360.jpg)
Jak przyrządzane są posiłki dietetyczne? [VIDEO]
gru 28, 2023![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2023/12/Creamy-Italian-Nachos-with-Walking-Taco-DORITOS®-Reduced-Fat-Nacho-Cheese-Tortilla-Chips-480x360.jpg)
Jak powstają nachosy? [VIDEO]
gru 06, 2023![Eurowafel](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2023/09/g356d-480x360.jpg)
Dodaj komentarz