
Nowa linia Mlekovity w Białej Podlaskiej. Fot. Mlekovita

Nowa linia Mlekovity w Białej Podlaskiej. Fot. Mlekovita

Nowa linia Mlekovity w Białej Podlaskiej. Fot. Mlekovita
600 ton sera. Taką ilość w ciągu miesiąca zamierza produkować znana polska marka mleczarska – Mlekovita. Ma to związek z uruchomieniem nowej linii serowarskiej w Białej Podlaskiej. Jak wygląda zakład po zmianach?
Mlekovita to największy polski koncern mleczarski – 22 fabryki, 34 hurtownie i 147 sklepów firmowych. Grupa z powodzeniem sprzedaje swoje produkty na całym świecie.
Jednak, aby móc się rozwijać, kierownictwo firmy podjęło decyzję o uruchomieniu nowej linii do produkcji serów twardych dojrzewających.
Zakład z Białej Podlaskiej zamierza produkować 600 ton serów w ciągu miesiąca. Aby to się stało, potrzeba obrobić dziennie 200 tys. litrów mleka dziennie. W tym celu nowy fabryka została wyposażona w nowoczesną i ekologiczną technologię.
Automatyzacja w Białej Podlaskiej

Nowa linia Mlekovity w Białej Podlaskiej. Fot. Mlekovita
Nowa linia będzie wyposażona w zautomatyzowane urządzenia firmy Marbo.
– Jesteśmy odpowiedzialni za dostarczenie kompletnej linii i technologii do produkcji serów klasy premium. Dostarczone urządzenia to w pełni automatyczne wyposażenie działów: przygotowania mleka serowarskiego, warzelni, formowania i prasowania sera oraz solenia sera. Dobowa zdolność produkcyjna zakładu wynosi 20 t sera na dobę – mówi Krzysztof Wodecki, Dyrektor Handlowy Marbo.
Zakład w Białej Podlaskiej został także znacznie rozbudowany, utworzono w nim m.in. cylindryczny zbiornik na wodę.
Produkujemy i oszczędzamy!
Budowa nowej linii wiązała się także z modernizacją zakładu pod kątem ochrony środowiska. Technologia, która znalazła się w fabryce pozwala do minimum zmniejszyć zużycie energii oraz wody.
– Mycie maszyn za pomocą stacji mycia CIP, czyli w systemie, w którym ciecz pracuje w obiegu zamkniętym, pozwala zaoszczędzić aż do 60% wody. Co więcej, według wytycznych dla branży mleczarskiej (BAT), stacje te usprawniają proces przejścia z etapu mycia do etapu napełnienia surowcem i odwrotnie, co wpływa na zmniejszenie poziomu strat surowca – informują przedstawiciele Mlekovity.
Inny przykład starań właścicieli fabryki o ochronę środowiska to uruchomienie automatycznej linii do pakowania serów. Urządzenie znaczenie ogranicza ślad środowiskowy.
Podobne artykuły

Mlekovita testuje butelkomat dla PET i puszek
lis 19, 2024
Dodaj komentarz