Do produkcji parówek czy pasztetów wykorzystuje się wiele maszyn i narzędzi. Jednym z nich jest kuter przelotowy. Jaka jest rola tego urządzenia? Czy może być wykorzystywany także w innych branżach przemysłu?
Kuter przelotowy to specjalna maszyna, przeznaczona do precyzyjnego cięcia i mielenia mięsa. Dzięki urządzeniu otrzymujemy jednolitą strukturę farszu, który następnie może trafić do dalszej obróbki.
Nie ulega wątpliwości, że proces kutrowania ma wpływ na konsystencję, barwę, zapach, smak i sprężystość wyrobów.
W kutrach przelotowych odbywa się produkcja parówek, pasztetów, ale także emulsji ze skóry wieprzowej, karmy dla zwierząt czy past, sosów oraz przecierów warzywnych i owocowych. Jeżeli jesteście ciekawi, w jaki sposób kutry przelotowe są wykorzystywane przy produkcji parówek, to zobaczcie odcinek naszego programu, który nagraliśmy w fabryce znanej firmy Sokołów.
Warto jednak dodać, że z tego urządzenia korzystają również przedstawiciele innych branż przemysłu – farmaceutycznego (np. przy produkcji kremów i emulsji) czy chemicznego (np. przy produkcji mieszanek homogenicznych).
„Klasyczne” kutry przelotowe składają się z noży i drobnych sit, które odpowiadają za homogenizację farszu.
Jednak niektórzy producenci urządzeń stosują w maszynach system cięcia dwustopniowego.– Głowica ze statorem i rotorem zamocowana jest pionowo, produkt jest “zasysany” do systemu tnącego. Taki system minimalizuje wzrost temperatury produktu, bo nie ma tarcia. Dzięki temu, że produkt nie musi być przepychany przez układ sito/nóż możliwe było zastosowanie silnika o mniejszej mocy, co skutecznie przekłada się na zmniejszenie kosztów eksploatacji kutra – tak opisuje swój produkt firma Premac, jeden z producentów kutrów.
Dodaj komentarz