Starmeat to producent mechanicznie oddzielonego mielonego mięsa drobiowego. Spółka zamierza wybudować kolejną halę produkcyjną w Koluszkach. Przedstawiciele firmy podkreślają, że powstawanie obiektu będzie musiało wiązać się ze spełnianiem rygorów.
– Ostatnie lata to bardzo dynamiczny rozwój naszej działalności, a zdobywanie nowych, odległych rynków zbytu wymaga nie tylko zwiększenia mocy produkcyjnych, ale także dalszych inwestycji w specjalistyczne chłodnie oraz w przestrzeń do składowania gotowych produktów w optymalnych warunkach – mówi Daniel Katowicz, prezes spółki Starmeat.
Starmeat jest jednym z największych producentów w swojej branży.
Wymagania
W Koluszkach powstanie hala produkcyjna o wielkości 3,5 tys. m2.. Obiekt będzie wybudowany obok dotychczasowych zakładów Starmeat.
W nowej fabryce znajdzie się część technologiczna, maszynownia oraz biuro. Zakład będzie także wyposażony m.in. w halę mroźni oraz magazyn wysokiego składowania.
– Budowa tego obiektu stanowi dla nas wyzwanie z technologicznego punktu widzenia. Dzieje się tak za sprawą wspomnianej hali mroźni oraz technologii, jaka będzie w niej zaimplementowana. Z uwagi na konieczność utrzymania rygoru temperaturowego musimy zastosować materiały i elementy budowlane, które cechuje nie tylko odpowiednia izolacyjność termiczna, ale także możliwość kontaktu z żywnością – wyjaśnia Marcin Wojcieszek, dyrektor ds. realizacji w firmie Commercecon.
Commercecon jest generalnym wykonawcą fabryki w Koluszkach
Dodaj komentarz