Na początku 2020 r. informowaliśmy Was o planach utworzenia fabryki w Nowej Soli. Inwestorem, który podjął decyzję o budowie nowego zakładu była firma SanoRice. Przez ten czas spółka miała szereg problemów z otwarciem obiektu i fabrykę otwarto dopiero… kilka dni temu.
SanoRice to największy na świecie producent prażonego ciasta ryżowego, kukurydzianego i wieloziarnistego. Dotychczas grupa posiadała trzy zakłady, jednak w związku z rosnącym zapotrzebowaniem na ich produkty zaczęto poszukiwania lokalizacji kolejnego zakładu produkcyjnego.
W 2019 r. powstał projekt budowy nowej fabryki. Wybór padł na Nową Sól. Problemy zaczęły się w marcu 2020 r., kiedy wybuchła pandemia koronawirusa. Zatrzymało to proces realizacji inwestycji na ok. 1,5 roku. Do dużego opóźnienia budowy fabryki przyczynił się także wybuch wojny na Ukrainie.
Fabryka w Nowej Soli
Ostatecznie w maju tego roku obiekt był już gotowy. W województwie lubuskim powstał wysoce zautomatyzowany i innowacyjny zakład produkcyjny wafli ryżowych, kukurydzianych i wieloziarnistych.
Fabryka o wielkości 20 tys. m2 pozwoli firmie na zwiększenie mocy produkcyjnych o ponad 5 tys. ton. Inwestycja doprowadzi także do obniżenia kosztów logistycznych oraz ułatwi dostęp do rynków Europy Środkowo-Wschodniej.
– Obecne trendy żywieniowe (mniej cukru, mniej kalorii, mniej soli, produkty bezglutenowe i organiczne) nadal zwiększają popyt na ciastka prażone. Inwestując 30 milionów euro w nowy, najnowocześniejszy zakład produkcyjny w Polsce, Grupa SanoRice znacznie zwiększy swoje moce produkcyjne i zaspokoi rosnące zapotrzebowanie klientów – informują przedstawiciele SanoRice.
Koszt inwestycji to 30 mln euro. Dzięki niej powstanie 50 nowych miejsc pracy. Jednak wraz z uruchamianiem kolejnych linii produkcyjnych w lubuskim zakładzie SanoRice, liczba nowych miejsc pracy może zwiększyć się do dwustu.
Dodaj komentarz