Tak wygląda kimchi. Fot. Pixabay
To kolejna koreańska inwestycja w Polsce Fot. Pixabay
W ostatnim czasie głośno w Polsce o Korei Południowej. Młodzież słucha K-Popu, politycy chcą koreańskiej elektrowni atomowej nad Wisłą, a producenci z tego kraju coraz chętniej inwestują w Polsce. Czas na kolejny duży projekt.
Jongga. To jedna z najpopularniejszych marek koreańskiej żywności. To ona odpowiada za ok. 60% eksportu kimchi. Chodzi o znane koreańskie danie na bazie fermentowanych lub kiszonych warzyw. Z tym związana jest ogromna koreańska inwestycja w Polsce.
Dystrybucja i zakład w Krakowie
Daesang to koreański koncern spożywczy, do którego należy wspomniana marka Jongga. Firma ogłosiła utworzenie nowej spółki na zasadzie joint venture z polskim przedsiębiorstwem Charsznickie Pola Natury. Spółka o nazwie Daesang ChPN Europe zajmie się dystrybucją kimchi do największych sieci spożywczych, takich jak Carrefour, Auchan czy Lidl.
To jednak nie wszystko. Władze koreańskiego koncernu podjęły decyzję o budowie w Polsce nowej fabryki do produkcji kimchi, w którą firma zainwestuje ponad 10 milionów dolarów. Zakład o wielkości 6,5 tys. m2 powstanie w Krakowie i będzie w stanie wytwarzać 3 tys. ton kimchi w ciągu roku.
Dlaczego w Polsce?
Warto podkreślić, że jest to pierwsza inwestycja Daesang w Europie. Obecnie firma posiada 11 fabryk, z czego jedynie dwie znajdują się poza Koreą – w Chinach oraz w USA.
Dlaczego producent kimchi zdecydował się uruchomić w Polsce kolejny zakład? Przedstawiciele firmy podkreślają, że decyzja o zlokalizowaniu fabryki w naszym kraju była związana z dostępnością składników oraz niedaleką odległością do innych europejskich krajów. Władze Daesangu mają nadzieję, że już wkrótce stolica Małopolski będzie ośrodkiem ekspansji marki Jongga w Europie.
Dodaj komentarz