Aktualności

Kimchi z charsznickiej kapusty. W Krakowie powstanie koreańska fabryka za 10 mln dol.

W ostatnim czasie głośno w Polsce o Korei Południowej. Młodzież słucha K-Popu, politycy chcą koreańskiej elektrowni atomowej nad Wisłą, a producenci z tego kraju coraz chętniej inwestują w Polsce. Czas na kolejny duży projekt.

Jongga. To jedna z najpopularniejszych marek koreańskiej żywności. To ona odpowiada za ok. 60% eksportu kimchi. Chodzi o znane koreańskie danie na bazie fermentowanych lub kiszonych warzyw. Z tym związana jest ogromna koreańska inwestycja w Polsce.

Dystrybucja i zakład w Krakowie

Tak wygląda kimchi. Fot. Pixabay

Tak wygląda kimchi. Fot. Pixabay

Daesang to koreański koncern spożywczy, do którego należy wspomniana marka Jongga. Firma ogłosiła utworzenie nowej spółki na zasadzie joint venture z polskim przedsiębiorstwem Charsznickie Pola Natury. Spółka o nazwie Daesang ChPN Europe zajmie się dystrybucją kimchi do największych sieci spożywczych, takich jak Carrefour, Auchan czy Lidl.

To jednak nie wszystko. Władze koreańskiego koncernu podjęły decyzję o budowie w Polsce nowej fabryki do produkcji kimchi, w którą firma zainwestuje ponad 10 milionów dolarów. Zakład o wielkości 6,5 tys. m2 powstanie w Krakowie i będzie w stanie wytwarzać 3 tys. ton kimchi w ciągu roku.

Dlaczego w Polsce?

Warto podkreślić, że jest to pierwsza inwestycja Daesang w Europie. Obecnie firma posiada 11 fabryk, z czego jedynie dwie znajdują się poza Koreą – w Chinach oraz w USA.

Dlaczego producent kimchi zdecydował się uruchomić w Polsce kolejny zakład?  Przedstawiciele firmy podkreślają, że decyzja o zlokalizowaniu fabryki w naszym kraju była związana z dostępnością składników oraz niedaleką odległością do innych europejskich krajów. Władze Daesangu mają nadzieję, że już wkrótce stolica Małopolski będzie ośrodkiem ekspansji marki Jongga w Europie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *