
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak

Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak

Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak

Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak

Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
Według różnych wskaźników czeka nas stały wzrost na popyt… sera. W 2023 r. jego produkcja ma wynieść 31 milionów ton. Tetra Pak – światowy koncern w zakresie przetwarzania i pakowania żywności – wyszedł naprzeciw nowym wyzwaniom tej branży. Szwedzka grupa uruchomiła w Olsztynie centrum, które ma pozwolić klientom koncernu na tworzenie rozwiązań w zakresie produkcji sera.
– Jednym z głównych powodów, dla których wybraliśmy Olsztyn, jest jego idealna lokalizacja – w samym sercu regionu znanego ze wspaniałych tradycji mleczarskich oraz zapewniającego dostęp do wysoce wykwalifikowanego personelu w sektorze przetwórstwa produktów żywnościowych – powiedziała Ola Elmqvist, wiceprezes ds. przetwórstwa żywności w Tetra Pak.
Dodała także: – Dzięki temu znaleźliśmy się w idealnym miejscu, z którego możemy wspierać naszych klientów zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich.
W olsztyńskim zakładzie o powierzchni 12 tys m2 pracuje 350 osób, którzy są zatrudnieni w działach technicznych, produkcyjnych oraz zarządzania biznesem.
W nowym centrum klienci Tetra Pak będą mogli m.in. opracowywać rozwiązania z zakresu mechaniki, automatyzacji i elektryki, a także rozwijać procesy przetwórcze i produkcyjne.
Zakład w Olsztynie ma także pomóc producentom sera w dostosowaniu się do zmieniających się preferencji konsumentów. Coraz bardziej popularne stają się np. ser półtwardy oraz mozarella. – Inwestycja w nowy zakład pokazuje nasze zaangażowanie we wsparcie klientów, którzy dążą do zaspokojenia wciąż zmieniających się oczekiwań konsumenckich oraz wykorzystywania pojawiających się szans na rozwój rynkowy – dodała wiceprezes Elmqvist.
Tetra Pak w komunikacie prasowym podkreśla, że olsztyński zakład będzie dostosowany do wymogów ochrony środowiska. W centrum został zainstalowany m.in. automatyczny system sterujący wentylacją czy system retencji deszczówki.
Podobne artykuły

Polskie smaki w Phenix Food Wholesale Hub w Bankoku
wrz 24, 2024
Dodaj komentarz