![Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2019/10/18-min-800x500.jpg)
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
![Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2019/10/16-min-800x500.jpg)
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
![Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2019/10/7-min-800x500.jpg)
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
![Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2019/10/1-min-1-800x500.jpg)
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
![Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2019/10/15-min-1-800x500.jpg)
Nowe centrum w Olsztynie. Fot. Tetra Pak
Według różnych wskaźników czeka nas stały wzrost na popyt… sera. W 2023 r. jego produkcja ma wynieść 31 milionów ton. Tetra Pak – światowy koncern w zakresie przetwarzania i pakowania żywności – wyszedł naprzeciw nowym wyzwaniom tej branży. Szwedzka grupa uruchomiła w Olsztynie centrum, które ma pozwolić klientom koncernu na tworzenie rozwiązań w zakresie produkcji sera.
– Jednym z głównych powodów, dla których wybraliśmy Olsztyn, jest jego idealna lokalizacja – w samym sercu regionu znanego ze wspaniałych tradycji mleczarskich oraz zapewniającego dostęp do wysoce wykwalifikowanego personelu w sektorze przetwórstwa produktów żywnościowych – powiedziała Ola Elmqvist, wiceprezes ds. przetwórstwa żywności w Tetra Pak.
Dodała także: – Dzięki temu znaleźliśmy się w idealnym miejscu, z którego możemy wspierać naszych klientów zarówno w Polsce, jak i w innych krajach europejskich.
W olsztyńskim zakładzie o powierzchni 12 tys m2 pracuje 350 osób, którzy są zatrudnieni w działach technicznych, produkcyjnych oraz zarządzania biznesem.
W nowym centrum klienci Tetra Pak będą mogli m.in. opracowywać rozwiązania z zakresu mechaniki, automatyzacji i elektryki, a także rozwijać procesy przetwórcze i produkcyjne.
Zakład w Olsztynie ma także pomóc producentom sera w dostosowaniu się do zmieniających się preferencji konsumentów. Coraz bardziej popularne stają się np. ser półtwardy oraz mozarella. – Inwestycja w nowy zakład pokazuje nasze zaangażowanie we wsparcie klientów, którzy dążą do zaspokojenia wciąż zmieniających się oczekiwań konsumenckich oraz wykorzystywania pojawiających się szans na rozwój rynkowy – dodała wiceprezes Elmqvist.
Tetra Pak w komunikacie prasowym podkreśla, że olsztyński zakład będzie dostosowany do wymogów ochrony środowiska. W centrum został zainstalowany m.in. automatyczny system sterujący wentylacją czy system retencji deszczówki.
Podobne artykuły
![Aira](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/07/obraz_2024-07-08_142705070-480x360.png)
Aira inwestuje 1,27 miliarda złotych w Polsce
lip 09, 2024![Jak powstaje Kropla Beskidu?](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/03/Zrzut-ekranu-2024-03-25-o-08.50.50-480x360.png)
Jak powstaje „Kropla Beskidu”?[VIDEO]
mar 24, 2024![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2024/01/25d0653d-7114-4b6c-a2db-bb633b1ccb7b-480x360.jpg)
Jak powstają opakowania na cukierki? [VIDEO]
sty 08, 2024![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_480,h_360/https://fabrykiwpolsce.pl/wp-content/uploads/2023/12/386647562_657624809805447_2728484345533868853_n-min-480x360.jpg)
Dodaj komentarz