Jeśli macie ochotę na mrożone skrzydełka czy nuggetsy z kurczaka, to nie musicie już chodzić do restauracji czy sieci fast foodów. Takie mrożone produkty możecie kupić w sklepie, a następnie odgrzać w swoich domach. Jednak zanim kurczaki trafią na Wasze stoły, powinny zostać starannie zważone i spakowane. Wraz z kamerą programu „Fabryki w Polsce” zobaczyliśmy jak zachodzą takie procesy.
Odwiedziliśmy fabrykę firmy Konspol, gdzie za ważenie i pakowanie odpowiada japońska technologia marki Ishida. Linia jest złożona z czterech połączonych ze sobą urządzeń – naważarki, pakowarki, detektora metali oraz wagi kontrolnej. W naszym programie zobaczycie wszystkie te maszyny.
W odcinku przedstawiamy Wam kilka interesujących części całej linii ważenia i pakowania. Zobaczycie choćby stół dypresyjny, gdzie kurczaki poprzez wibracje są odpowiednio rozprowadzane do pojemników.
Warto również zwrócić uwagę na przedstawioną w programie naważarkę. Urządzenie jest wyposażone w czujniki sensoryczne, dzięki czemu produkt jest precyzyjnie dozowany. Naważarki Ishida są w stanie wykonać od 140 do 400 naważeń w ciągu jednej minuty.
Ciekawą technologię stanowi także maszyna pakująca, która dzięki zsynchronizowanej pracy urządzeń pozwala zapakować nawet 50-60 dwukilogramowych porcji w ciągu jednej minuty. Z kolei szczelność opakowania gwarantuje m.in. system kontroli rentgenowskiej X-Ray Ishida, którego rolą jest wykrywanie zanieczyszczeń mogących znaleźć się w wewnątrz.
Dodaj komentarz