Kęs to termin, który większości ludzi kojarzy się z kawałkiem czegoś do zjedzenia. Inaczej mogą do tego podchodzić pracownicy branży produkcyjnej. Co ciekawe, załoga huty pod tym pojęciem zrozumie zupełnie co innego niż pracownik piekarni lub cukierni.
W przemyśle spożywczym kęsowanie polega na dzieleniu ciasta na mniejsze porcje. Możecie zobaczyć to w odcinku programu Fabryki w Polsce, który nagraliśmy w zakładzie firmy Iglotex ze Skórcza, gdzie powstaje pizza mrożona.
Kęsowanie można wykonywać zarówno ręcznie, jak i mechanicznie. W tym drugim przypadku jednym z urządzeń, które się do tego nadaje jest wagodzielarka.
Możemy wyróżnić dwa rodzaje kęsów. Kęsy pierwotne mogą być przeznaczone do dalszego dzielenia ciasta na mniejsze. Natomiast kęsy wtórne to takie, które powstały już po podziale produktu.
Kęsy hutnicze
Z kolei w branży hutniczej kęs to zupełnie coś innego. W tym przypadku kęs to półwyrób stalowy, który powstaje poprzez przekucie, wyciskanie czy walcowanie. Jego maksymalne wymiary mogą wynosić 140 na 140 mm. Kęsy zazwyczaj służą do dalszej obróbki – to z nich produkuje się gotowe produkty, jak pręty, rury, kształtowniki czy walcówka.
Produktem nieco większym od kęsów są kęsiska. Wymiary tych półwyrobów mogą przekroczyć 140 na 140 mm.
Dodaj komentarz