Artykuł sponsorowanyFabryki w Polsce

Jak powstają chrupki Cheetos? Niespodzianka, ujawniamy nowy smak chrupek!

W najnowszym odcinku „Fabryki w Polsce” zabieramy Was do zakładu firmy Frito-Lay, należącej do PepsiCo. Dzięki nowoczesnym technologiom, powstają tu uwielbiane przez wielu Cheetosy. W tym odcinku nie tylko poznamy tajniki produkcji chrupek “Spirala o smaku sera”, ale również zaskoczymy Was nowym, pikantnym smakiem. 

Chrupki Cheetos od lat cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce królują smaki keczupowy i serowy. W kolejnym odcinku “Fabryki w Polsce” postanowiliśmy odwiedzić zakład Frito-Lay w Tomaszowie Mazowieckim, gdzie Cheetosy są produkowane od 2006 roku.

Na miejscu mogliśmy zobaczyć, jak z kaszy kukurydzianej powstaje ta chrupiąca przekąska. Przyjrzeliśmy się kolejnym procesom, m.in. jak przebiega transport podciśnieniowy kaszy kukurydzianej, mieszanie składników, czy ekstrudowanie, gdzie pod wysoką temperaturą i ciśnieniem kasza zamienia się w znane wszystkim spirale.

Wrażenie robią dane dotyczące skali produkcji – z dwóch silosów, każdy o ładowności do 100 ton, można wyprodukować około 2,5 miliona paczek Cheetos. W zakładzie każda zmiana wykorzystuje aż 24 tony kaszy kukurydzianej!

W odcinku możecie zobaczyć też nowość smakową – Cheetos Flamin’ Hot. Przekonacie się też, jak automatyzacja wspiera efektywność produkcji, czego przykładem jest załadunek samochodów ciężarowych. Tu też wrażenie robi skala – automatyczny załadunek 33 palet, czyli całej ciężarówki, trwa zaledwie 8 minut.

Odcinek spodoba się nie tylko fanom przekąsek, ale również miłośnikom nowych technologii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *