Dzięki technologii powstaje sól warzona. Fot. Joanna Karwot, Dawid Lach/JSW
Unikalna instalacja w zakładach JSW. Fot. Fot. Joanna Karwot, Dawid Lach/JSW
Unikalna instalacja w zakładach JSW. Fot. Fot. Joanna Karwot, Dawid Lach/JSW
Unikalna instalacja w zakładach JSW. Fot. Fot. Joanna Karwot, Dawid Lach/JSW
Unikalna instalacja w zakładach JSW. Fot. Fot. Joanna Karwot, Dawid Lach/JSW
Jastrzębska Spółka Węglowa posiada bardzo specyficzną technologię. Zapobiega ona zanieczyszczaniu rzek, jak i umożliwia produkcję soli spożywczej.
W trakcie prac górniczych do kopalni Budryk (należącej do JSW) trafiają wody dołowe uwalniane z górotworu. Następnie są one kierowane do Zakładu Odsalania w Czerwionce-Leszczynach. To obiekt zarządzany przez Przedsiębiorstwo Gospodarki Wodnej i Rekultywacji.
– Solanki w pierwszej fazie są oczyszczane przez wieloetapową filtrację. Następnie solanka zostaje zagęszczona przy pomocy filtrów odwróconej osmozy, następuje krystalizacja i później sól zostaje odwirowana, wysuszona do odpowiednich parametrów – twierdzi Dariusz Leśnik, dyrektor ds. produkcji soli w PGWiR.
Dzięki instalacji silnie zasolone wody nie trafiają do okolicznych rzek. To jednak nie wszystko. W trakcie oczyszczania wód produkowana jest wysokojakościowa sól warzona. Ma ona krystaliczną czystość i posiada atest spożywczej. W 2022 r. wyprodukowano 67 tys. ton soli.
– Tego typu technologia, która z wód kopalnianych produkuje sól spożywczą, to unikalna instalacja, jedyna w Polsce i prawdopodobnie w Europie. Poza tym wyróżnia nas jakość tej soli. Natomiast głównym celem działalności jest odsalanie wód kopalnianych, przez co mniejsze ładunki soli odprowadzane są do rzek – zauważa Krzysztof Baradziej, prezes zarządu PGWiR.
Dodaj komentarz