Prymat to znany polski producent przypraw. Firma to lider polskiego rynku, ale w swojej branży jest także wysoko w Europie. Odwiedziliśmy dwa zakłady Prymatu – w Jastrzębiu-Zdrój i w Żorach, gdzie pracownicy spółki opowiedzieli nam o swojej pracy i kulisach produkcji.
– Firma cały czas rozwija się pod względem technologicznym. Co chwile dostarczane są nowe maszyny, które pozwalają na automatyczną, a nie tylko fizyczną pracę – powiedział w programie „Akcja rekrutacja” operator produkcji Remigiusz Urbaś.
Firma powstała w 1983 roku, jako niewielkie przedsiębiorstwo przypraw i koncentratów spożywczych. Dzisiaj Prymat to wiele znanych marek przemysłu spożywczego: „Kucharek”, „To Naturalne” czy „Asta”. Warto dodać, że spółka jest kulinarnym patronem znanych programów śniadaniowych czy „Kuchennych Rewolucji”.
W Jastrzębiu-Zdrój odbywa się produkcja sucha. Wytwarzane są tu np. pieprz, oregano czy kostki rosołowe. Natomiast w Żorach ma miejsce produkcja mokra, czyli musztardy, sosy bądź też przetwory warzywne.
– Prymat kładzie duży nacisk na zachowanie wysokich standardów jakości na każdym polu działania, począwszy od odpowiedniego doboru surowców i dostawców, poprzez zakup wysokiej jakości produktów, skończywszy na zachowaniu najwyższych standardów współpracy biznesowej – czytamy na stronie internetowej spółki – Firma Prymat stale inwestuje w zakłady, park maszynowy, nowe technologie i rozwiązania, aby oferować produkty spełniające najwyższe standardy
Warto zwrócić uwagę na bogate portfolio firmy. Prymat oferuje: zioła, sosy sałatkowe, papryki, pieprze, przyprawy do dań z „kuchni świata” marynaty, przyprawy do mięs, sole, przyprawy korzenne i wiele innych produktów.
Dodaj komentarz