Zwolennicy masła kręcą nosem już na samo hasło „margaryna”. Jednak nie ulega wątpliwości, że jest to tańszy i zdrowszy sposób na posmarowanie pieczywa. W najnowszym odcinku programu Fabryki w Polsce nie tylko pokażemy przemysłową produkcję margaryny, ale także obalimy kilka mitów, które krążą wokół tego produktu.
Cały proces zaczyna się od wizyty na polach rzepaku. Z nasion tego produktu powstaje olej, który jest głównym składnikiem margaryny roślinnej Rama. Jakie inne produkty znajdują się w margarynie? Dlaczego w tym produkcie nie znajdziemy tłuszczów trans? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym filmie.
Następnie przeniesiemy się do zakładu Upfield w Katowicach. To z tego miejsca wyprodukowane margaryny trafiają do całej Europy. Zobaczycie mieszalnik, który łączy wszystkie składniki oraz sekcję chłodzącą, gdzie zachodzi proces krystalizacji tłuszczów.
Pokażemy Wam też także pakowanie margaryny Rama. Dowiecie się dzięki czemu utworzona margaryna może być świeża i aromatyczna.
Dodaj komentarz