Zanim piwo trafi do puszek czy butelek musi przejść przez skomplikowany proces produkcyjny. Różne czynności dzieją się w kadzi zaciernej, tankach leżakowych czy kotłach. O wszystkich najważniejszych rzeczach dowiecie się z odcinka naszego programu, który nakręciliśmy w Tyskich Browarach Książęcych. Natomiast w naszym słowniku przemysłowym poruszymy szerzej kwestię śrutownika – to także istotna maszyna wykorzystywana w przemyśle piwowarskim… i nie tylko.
Śrutownik to maszyna, której zadaniem jest rozdrabnianie zboża na śrutę. Ten rodzaj produktu następnie możemy wykorzystać przy produkcji piwa, gdzie rozdrobniony słód trafia do kadzi zaciernej. Warto dodać, że poręczny śrutownik może być także wykorzystany przy wypieku domowego chleba.
Śrutownik pełni także funkcję rozdrabniacza pasz dla zwierząt hodowanych. Oprócz zboża i paszy w tej maszynie rozdrobnimy także groch, kukurydzę lub też ziarna roślin strączkowych i oleistych.
Możemy wyróżnić poszczególne rodzaje śrutowników: bijakowy ( w tym też bijakowy ssąco-tłoczący), kamieniowy, walcowy oraz ręczny.
Dodaj komentarz