Od niektórych gałęzi przemysłu wymaga się zachowania nadzwyczajnych środków czystości i higieny. Służą temu określone procedury, ale także urządzenia. Jednym z nich jest tzw. śluza sanitarna (inne nazwy: śluza sanitarno-dozymetryczna, śluza dezynfekcyjna czy stacja dezynfekcji i higieny).
Jakie jest podstawowe przeznaczenie tego urządzenia? Śluza sanitarna to swego rodzaju korytarz między „strefą czystą” a „strefą brudną”. Pracownicy, którzy wykonują swoje obowiązki, np. w przemyśle spożywczym, są zobligowani do dezynfekcji rąk oraz spodów obuwia za każdym razem przed wejściem na halę produkcyjną. Dzięki temu urządzeniu mogą zrobić to w szybki, ale dokładny sposób.
W jaki sposób funkcjonuje urządzenie? Dość dobrze oddaje to opis Klary Janoszki na portalu penicylina.pl: „Pracownicy przechodzący do strefy produkcyjnej wkładają ręce do skrzynki dezynfekującej, która włącza się dzięki fotokomórce i czyści dłonie z ewentualnych bakterii. Przechodząc dalej maszyna dezynfekuje podeszwę obuwia, w którym wchodzimy na halę produkcyjną. Myjka, wykonująca tę czynność, najczęściej zrobiona jest ze stali nierdzewnej i wyposażona w dwie specjalne szczotki, odpływ wody i dozownik płynu myjącego. W zależności od modelu śluzy sanitarnej jej elementy uruchamiane są za pomocą fotokomórki lub mechanicznie”.
Nie każda śluza sanitarna składa się z takich samych elementów, ale najczęściej znajdziemy tam: umywalki, dozowniki mydła oraz stanowisko do dezynfekcji butów. Bardzo ważnym elementem działania urządzenia są bramki wejścia i wyjścia, które wymuszają na pracowniku wykonanie określonych czynności.
Śluzy sanitarne najczęściej zbudowane są ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej.
Działanie urządzenia możecie zobaczyć w powyższym fragmencie odcinka naszego programu. Gościliśmy wtedy w zakładzie produkcyjnym firmy Sokołów, gdzie przedstawiono proces produkcji steków wołowych.
Dodaj komentarz