Suplementy diety w formie czekoladek to coraz bardziej popularne produkty. Nic więc dziwnego, że rośnie wartość tej branży – według prognoz w przyszłym roku może ona osiągnąć poziom 8,5 mld dolarów. W odpowiedzi na te wyzwania w Lublinie powstała nowa fabryka.
Właścicielem nowego zakładu jest Laboratoria Natury. To producent syropów, tranów czy kropel. Lubelska firma specjalizuje się także w produktach typu clean label, czyli takich, które nie zawierają żadnych konserwantów ani sztucznych aromatów. Jeśli ciekawi Was, jak wygląda produkcja w firmie, to koniecznie zobaczcie odcinek programu Fabryki w Polsce.
Dziesięć lat temu Laboratoria Natury weszła w skład izraelskiego koncernu Maabarot Products, który rocznie generuje obrót w wysokości 150 mln euro. Spółka nie tylko zainwestowała kapitał, ale także udostępniła swoje know-how.
Większa powierzchnia i nowe laboratorium
Lubelska fabryka będzie wyposażona w linie do produkcji syropów, kropli, żelków pektynowych oraz – do coraz bardziej popularnych – form czekoladowych.
Warto dodać, że w nowej fabryce znajdziemy także specjalną strefę do produkcji wyrobów LLP. To specyficzna grupa produktów, która zawiera żywe kultury bakterii, dzięki czemu producent może ograniczyć negatywny wpływ czynników zewnętrznych na stabilność i jakość produktów.
– Rozbudowany zakład umożliwia nam dalszy, globalny rozwój i umacnia naszą pozycję na rynku. Większa powierzchnia, nowe laboratorium i specjalistyczne maszyny dają szansę na produkcję unikalnych w skali międzynarodowej form, których wytwarzanie w poprzedniej lokalizacji było niemożliwe. Są to m.in. probiotyki w formach olejowych oraz w przyjaznej dla dzieci formie funkcjonalnych czekoladek bezcukrowych – twierdzi Sylwia Tandejko prezes zarządu spółki.
Obecnie firma z Lublina eksportuje swoje produkty do państw Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu, Ameryki Północnej oraz Afryki. Nowa inwestycja w Lublinie ma pomóc w zdobywaniu kolejnych rynków.
Dodaj komentarz