Przygotowanie piwa to nie taka prosta sprawa. Zanim otrzymamy gotowy produkt w kadzi filtracyjnej, tankach czy śrutowniku zachodzą istotne procesy, nad którymi czuwają piwowarzy. Jednym z półproduktów, który powstaje przy produkcji piwa jest brzeczka. Czy wiecie, co to takiego?
Brzeczka (można też stosować termin „syta”) to roztwór wodny, który powstaje w wyniku ekstrakcji słodu, chmielu i wody. Do cieczy mogą być dodane także inne składniki, np. cukier czy miód.
W następnym kroku brzeczka jest odwirowywana (od płynu oddzielane są chmieliny i białka) oraz schładzana. Kolejny krok to dodanie drożdży, w wyniku czego cukier „rozkłada się” na alkohol i dwutlenek węgla. Taki produkt jest gotowy do przeprowadzenia procesu fermentacji.
O wszystkich istotnych kwestiach związanych z produkcją piwa, dowiecie się z odcinka programu „Fabryki w Polsce”. W fabryce firmy Pinta nagraliśmy dla Was produkcję słynnego piwa „Atak Chmielu”.
Podobne artykuły

Jak powstaje piwo rzemieślnicze?
sty 20, 2025
Słownik przemysłowy #101: Spawanie łukiem krytym
maj 16, 2023
Słownik przemysłowy #86: Badania NDT
lip 07, 2022
Słownik przemysłowy #68: Drut oporowy
maj 17, 2021
Słownik przemysłowy #54: Ebonit
lis 18, 2020
Dodaj komentarz