Blanszowanie to proces polegający na obróbce termicznej warzyw i owoców. Najpierw produkty są zanurzane na krótki okres we wrzątku, a następnie zostają schładzane. Choć tę czynność można wykonywać domowymi sposobami, to w przemyśle spożywczym blanszowaniem zajmuje się specjalna maszyna.
Najbardziej popularnym blanszownikiem jest ten taśmowy. Na specjalnej taśmie równomiernie rozkłada się warzywa i owoce. Mogą trafić tu rozmaite produkty, jak np. burak, ziemniak, papryka, groszek czy marchewka. Następnie taśma wraz z warzywami i owocami przesuwa się z odpowiednią prędkością. Podczas „podróży” jeden z natrysków polewa produkty gorącą wodą, a drugi prysznic, w dalszej części biegu taśmy, je schładza.
W niektórych fabrykach spotkamy także blanszownik ślimakowy. W tym przypadku warzywa umieszczane są w koszu zasypowym, skąd wpadają do ślimaka blanszującego. W tym miejscu produkty znajdują się przez kilkanaście sekund w gorącej wodzie, a następnie przesyłane są do elementu chłodzącego.
Po co blanszować?
Dzięki blanszowaniu producent otrzymuje umyty produkt, wolny od gazów z komórek. Co więcej, stosując proces blanszowania, otrzymujemy warzywa o lepszej strukturze żywności. Umożliwiamy im również zachowanie naturalnego koloru.
Jeśli chcecie zobaczyć, jak wygląda stosowanie blanszownika w warunkach przemysłowych, to zobaczcie jeden z odcinków programu „Fabryki w Polsce”. W zakładzie filmy Bonduelle na tym urządzeniu przygotowywana jest m.in. mrożona fasolka.
Dodaj komentarz