Dzisiaj w Grupie Żywiec powstają znane marki piw, które często goszczą na naszych stołach: Żywiec, Warka, EB czy Desperados. Jednak nie wszyscy z nas wiedzą, że początki piwowarstwa na ziemi żywieckiej mają bardzo długą historię.
W XIX wieku Państwo Żywieckie w całości znalazło się we władaniu rodu Habsurgów. To właśnie przedstawiciel tej rodziny Albrecht Fryderyk Habsurg był inicjatorem budowy browaru na tej ziemi. Kilka lat wcześniej Albrecht z powodzeniem uruchomił piwowarnię w pobliskim Cieszynie, dlatego też podobny projekt zamierzał uruchomić w Żywcu.
Budowa Browaru w Żywcu rozpoczęła się 16 czerwca 1852 roku w Pawlusiu (dzisiaj ulica w południowej części miasta). Architektem całego Browaru był Karol Pietschka, który zaprojektował m.in. warzelnię, słodownię, halę maszyn, leżakownię i inne budynki żywieckiej fabryki.
Budowa Browaru trwała około 4 lata i kosztowała prawie 200 tysięcy guldenów. Już w 1857 roku pracownicy zakładu uwarzyli ponad 17 tys. hektolitrów piwa.
– Niespotykana w tej części kraju skala inwestycji oraz zastosowanie nowatorskiej technologii „dolnego fermentu” sprawiły, że Żywiec był najnowocześniejszym browarem fabrycznym w Galicji; mogły z nim konkurować tylko Okocim i Browary Lwowskie – czytamy na stronie internetowej Grupy Żywiec.
W najstarszym budynku Browaru znajduje się obecnie Piwiarnia Żywiecka.
Dodaj komentarz