Ciech to polska marka, która od wielu lat prowadzi ekspansję na zachodnich rynkach. Grupa jest m.in. producentem soli do celów spożywczych. Kilka dni temu jedna ze spółek Ciechu otrzymała prestiżowy certyfikat IFS, dzięki któremu firma znacznie poszerzy swoją bazę klientów.
International Food Standard to certyfikat, który potwierdza spełnianie najwyższych standardów podczas produkcji w ramach przemysłu spożywczego. W trakcie bardzo rygorystycznego badania sprawdzane są wszystkie etapy produkcji, transportu i magazynowania. Co więcej producent może w każdej chwili zostać poddany niezapowiedzianej kontroli.
Dwie fabryki z certyfikatem
Certyfikat IFS otrzymała Ciech Salz Deutschland, czyli spółka realizująca interesy Grupy Ciech w Niemczech i Europie Zachodniej. Firma nadzoruje m.in. warzelnię Soli w Stassfurcie, czyli największą inwestycję w historii Grupy (wartość 700 mln zł).
– Pozyskanie certyfikatu dla soli spożywczej to ważny element budowy marki soli produkowanej przez CIECH na europejskim rynku. Tym sposobem również wzmacniamy również operacyjnie biznes solny, co oznacza, że obecnie klienci będą mieli dostęp do soli z certyfikatem IFS z dwóchnaszych fabryk – mówi Andrzej Dawidowski, szef biznesu solnego w Grupie CIECH.
Certyfikat IFS oprócz fabryki w Stassfurcie posiada także zakład Ciechu w Janikowie na Kujawach.
Dodaj komentarz