Czasem może tak się zdarzyć, że procesy, które posiadają tą samą nazwę polegają na czymś innym. Zajmijmy się glazurowaniem stosowanym zarówno w przemyśle spożywczym, jak i budowlanym.
Zacznijmy od tego, w jaki sposób z glazurowania korzystają fabryki żywności. Najczęściej ten proces kojarzy się z obróbką ryb. W tym przypadku glazurowanie polega na zanurzeniu zamrożonego produktu w zimnej wodzie lub stopniowym natryskiwaniu zamrożonej ryby. Dzięki glazurowaniu można zapobiec wysuszeniu ryby, a co istotne, w ten sposób dbamy także o trwałość produktu, którego przydatność można w ten sposób przedłużyć nawet o 4 miesiące.
W przemyśle spożywczym z glazurowania korzysta się także przy obróbce innych produktów, jak warzywa, owoce czy mięsa. Poprzez polanie wierzchniej warstwy mieszaniną wody, tłuszczy czy galaretek produkty staną się bardziej atrakcyjne poprzez błyszczący wygląd.
Tą samą czynność można zastosować w przypadku ciast i ciastek. Glazurowanie to proces, który stosuje się podczas produkcji słynnych herbatników HIT. Dzięki polaniu ciastek mieszaniną wody i mleka herbatniki uzyskują estetyczny połysk. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o powstawaniu HIT-ów, to zobaczcie odcinek programu „Fabryki w Polsce” z fabryki firmy Bahlsen.
Glazurowanie ceramiki
Glazurowanie to proces, z którego korzystają także zakłady przemysłu budowlanego. Dzięki nałożeniu cienkiej powłoki ze szkliwa na wyroby ceramiczne, produkty nie tylko będą lepiej zabezpieczone (np. przed przenikaniem wody), ale podobnie, jak warzywa czy ryby – zyskają na estetyce poprzez lśniący połysk.
W tym przypadku pokrycie z glazury może być wykorzystane do płytek ceramicznych, cegieł i dachówek.
Dodaj komentarz